Råvaruguide

INTRODUKTION
Vi har gjort en minimalistisk råvaruguide som ger en överblick över säsongens råvaror. Förhoppningsvis kan den hjälpa andelsmedlemmar och andra nyfikna i utforskandet av nya grönsaker och kanske ge lite inspiration till hur man kan tänka. Vi har samlat tillagningstips på 41 grönsaker och örter från Under Tallarna och lite länkar om råvarorna till Wikipedia och Ekolådans råvaruskola.

För regelrätta recept så rekommenderar vi böcker som Paul Svenssons senaste bok Grönsaker A-Ö, boken Skörd : 41 grönsaker 810 recept från Ekolådan och Johan Rockströms M.fl. bok Eat Good: recept som förändrar världen.

OM SÄSONGEN
Säsongen brukar börja med mycket bladgrönt, örter, perenna grönsaker rädisor, majrovor, kålrabbi. Löpande kommer det sen fyllas på med mer fruktgrönsaker, som rödbetor, morötter, gurka, tomat osv. Ni kan följa ungefär hur odlingssäsongen kommer se ut genom att titta på vårt Skördeschema. I guiden finns också beskrivet ungefär under vilken period vi skördar en råvara denna säsong.

GENERELLT OM FÖRVARING
*Skölj alla grönsaker. Allt ska sköljas eftersom vi har en varierande vattenkvalitet från vår egna brunn.
*Ta hand om allt direkt. Ta som vana att skölja upp allt när du packar upp och se till att förvara det bra så håller grönsakerna länge. Grönsaker åldras generellt av värme och torka så de flesta grönsaker trivs i en sval eller i kylen (förutom tomat som håller sig godast utanför kylen). Experimentera med att skapa luftiga förslutna behållare såsom en uppblåst plastpåse eller en matlåda så håller allt länge i kylen.