Grönsaker från Under Tallarna

Hos oss säljs alla grönsaker via vårt Andelsjordbruk, som är en form av prenumerationsmodell som skapar mervärden för både odlare, konsumenten och ekosystemet (läs mer här om modellen)Vill du vara med och njuta av Under Tallarnas grönsaker i år så finns det ett gäng andelar lediga, först till kvarn! Längst ned på denna sida finns länk till anmälan MEN läs ordentligt så du vet vad du hakar på!

Säsong 2020

Vårt andelsjordbruk fortsätter år 2020 med 120 andelar fördelade på några utvalda restauranger, två förskolor och privata hushåll i Järnatrakten. 

Vi odlar grönsaker för att sätta en ny vision för vad smak, ekosystemtjänster och näringsinnehåll ska vara NU och i framtiden. Vi vill höja ribban för hur matproduktion går till! Med vårt friland, ett orangeri-växthus för uppdrivning och tre små växthustunnlar experimenterar vi med den senaste praktiska forskningen för att producera de bästa grönsakerna. Inspirationen kommer från naturen, permakulturen, biodynamiken och market-garden-rörelsen men också från LEAN och industrin. Allt för att supporta ekosystemet, försörja odlaren och samtidigt stärka ett blomstrande lokalsamhälle. Dessutom ska det var riktigt gott, näringsrikt och vackert att äta. Det ska vara färg, variation, inspiration och lek. Så ambitionen är att odla ca 50 olika grönsaker i år som utmanar vad ni trodde ni visste om grönsaker. Vi vet också att det kan behövas kunskap, inspiration och hjälp på vägen på hur man ska göra för att bli en “mat-aktivist”. Så vi tänker fortsätta peppa er, ordna kurser och bjuda in till spontana samtal. Heja, nu kör vi!

Yannick Porter, Robin Tidblom, Simone Grind och Ossian Tidblom. Foto: Pierre Doverbratt.

Såhär går det till

Vid 19 tillfällen kommer du till Under Tallarnas lada i Järna och plockar ihop (enligt lista) en kasse grönsaker från vår uppställda buffe. Tiden är onsdagar från kl 14.

Innehåll

Varje kasse innehåller 7-10 olika grönsaker där basen kommer bestå av sallad, morot, betor, rovor, kålblad, lökar, örter. Sen kommer perioder med gurka, zucchini, paprika och tomat. Ibland kommer inslag av fänkål, rädisor, bönor, spenat, mikroblad, trädgårdsyra, rabarber, äpplen med mera. Se hela listan här. Förra året blev det ett ungefärligt snitt på 4 kg grönsaker per utlämning men det kan variera beroende på vilka sorter som går bra i år.

Pris

För detta betalar du 6000kr för hela säsongen som betalas i förskott. Klumpsumma eller uppdelad på tre tillfällen.

När

Datumen för upphämtningen är satta till varannan vecka Maj – Juli och sen varje vecka Augusti – Oktober. Om du inte kan hämta vid något utlämningstillfälle utmanar vi er att själva lösa detta genom att hitta någon annan som hämtar er andel eller kanske byta med någon annan hämtare. Vi hinner tyvärr inte administrera något av detta. Datumen kan komma att ändras, kalender med exakta datum kommer lite senare under våren.    

Var

Upphämtning sker i vår lada på Rönnvägen 25, Järna. Parkera så att andra bilar kan passera.

Hur

På väggen i ladan sitter en lista på vad som ingår i veckans andel. Ni plockar själva ihop det från grönsaksbuffen. Någon av oss finns i trädgården/ladan tills kl.17.00 för att fylla på med grönsaker och svara på era frågor. 

Annat

Under säsongen kommer vi också bjuda in till annat skoj i trädgården. Vissa evenemang kostar och annat är gratis. Håll utkik på hemsidan och följ oss på social media. Till exempel finns chans att vara med och odla/sköta trädgården under många torsdagar på våra öppna arbetsdagar, vi har en matlagningskurs planerad i försommaren och vi har definitivt en skördefest på gång i mitten av augusti. Du är också välkommen att besöka trädgården vid alla utdelningstillfällen. 

Kontakt

Har du frågor eller funderingar så hör gärna av dig till Robin Tidblom
robin@undertallarna.se
Tel: 0735302103