Grönsaker från Under Tallarna

Hos oss säljs alla grönsaker via vårt Andelsjordbruk, en form av prenumerationsmodell som skapar mervärden för både odlare, konsumenten och ekosystemet (läs mer om modellen)Vill du vara med och njuta av Under Tallarnas grönsaker i 2021 så går det att göra en intresseanmälan nedan. Under slutet på hösten 2020 utvärderar och planerar vi säsongen 2021. Vi kommer fortsätta med andelsjordbruksmodellen och expandera odlingen och därmed kunna fler kunder. Nedan finns lite information om hur det sett ut under 2020 för att ni ska få er en bild om vad det kan innebära att ha en andel.

Se SVT reportaget om vårt andelsjordbruk här. Foto Christian Ferm

 

 

Om vår odling

Vårt andelsjordbruk hade i år 120 andelar fördelade på några utvalda restauranger, en förskolor, tre skolor och privata hushåll i Järna med omnejd.  Vi odlar grönsaker för att sätta en ny vision för vad smak, ekosystemtjänster och näringsinnehåll ska vara nu och i framtiden. Vi vill höja ribban för hur matproduktion går till! Med vårt friland, ett orangeri-växthus för uppdrivning, tre små växthustunnlar och ett glasväxthus på Nibble experimenterar vi med den senaste praktiska forskningen för att producera de bästa grönsakerna. Inspirationen kommer från naturen, permakulturen, biodynamiken och market-garden-rörelsen men också från LEAN och industrin. Allt för att supporta ekosystemet, försörja odlaren och samtidigt stärka ett blomstrande lokalsamhälle. Dessutom ska det var riktigt gott, näringsrikt och vackert att äta. Det ska vara färg, variation, inspiration och lek. Vi odlade ca 50 olika grönsaker i år som utmanar vad ni trodde ni visste om grönsaker. Vi vet också att det kan behövas kunskap, inspiration och hjälp på vägen på hur man ska göra för att bli en “mat-aktivist”. Så vi har fortsätt peppa våra kunder, ordnat kurser och bjudit in till spontana samtal.

Kontakt

Har du frågor eller funderingar så hör gärna av dig till Robin Tidblom
robin@undertallarna.se
Tel: 0735302103

 

 

Såhär Gick Det Till 2020

Vid 19 tillfällen kom kunderna till Under Tallarnas lada i Järna och plockade ihop (enligt lista) en kasse grönsaker från vår uppställda buffe. Tiden var onsdagar från kl 14.

Varje kasse innehöll 7-10 olika grönsaker där basen bestod av sallad, morot, betor, rovor, kålblad, lökar, örter. Sen kom perioder med gurka, zucchini, paprika och tomat. Ibland kom inslag av fänkål, rädisor, bönor, spenat, mikroblad, trädgårdsyra, äpplen med mera. Se hela listan här. 2019 blev det ett ungefärligt snitt på 4 kg grönsaker per utlämning, 2020 års snitt är ännu inte uträknat.

För detta betalade andelsmedlemmarna 6000kr för hela säsongen via förskottsbetalning. I form av en klumpsumma eller uppdelad på tre tillfällen.

Datumen för upphämtningen var satt till varannan vecka Maj – Juli och sen varje vecka Augusti – Oktober.

Upphämtning skedde i vår lada på Rönnvägen 25, Järna.

Vi som odlar på Under Tallarna är Simone Grind, Robin Tidblom, Ossian Tidlom och Yannick Porter