Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Vår Förädling

23 maj, 2020 09:00 - 24 maj, 2020 15:00

Vår Förädling
Kurs i självförsörjning genom förädling och fermentering
23 – 24 maj Under Tallarna

Vi vill bjuda in till två dagar av vildplock, förädling, fermentering, självhushållning och tillagning. Tillsammans bygger vi ett skafferi fullproppat av hållbar motståndskraft och smakrik matglädje!

Kursen vänder sig till dig som vill kultivera din förmåga att bli alltmer självförsörjande i tider av ökad ovisshet. Vi fokuserar på vårens växter och delar med oss av metoder som vi själva finner värdefulla. Tillsammans går vi igenom förädlingstekniker, tillagningsprocesser, fermenterade drycker och kanske en och annan häxkonst.

Under kursens två dagar tittar vi närmare på ett gäng användbara vilda växter, dels hur vi kan hitta dem och dels hur vi kan använda oss av dem i vår matlagning. Vi kommer även att skörda perenna grönsaker och blad ur trädgården. Utifrån dagens skörd kommer vi att laga lunch tillsammans och lära oss en rad olika förädlingsmetoder. När kursen är slut kommer du ha skapat ett eget litet skafferi att ta med dig hem och förhoppningsvis också en lust att fortsätta ditt utforskande av självhushållning. Dagarna kommer att ledas av Brigid och Oskar. Båda har under många år utforskat mathantverket, den lokala självhushållningen och det småskaliga jordbruket.

“Brigid Lefevre driver andelsodlingen Förädlad och har gjort mjölksyrning till en kreativ konst. Hennes förmåga att förstå sig på det som jäser och bubblar framstår nästan som intuitiv, men grundar sig i många år av gediget arbete med att nyfiket utforska och utbilda sig själv och andra i dessa processer. Brigids arbete med förädling är nära bundet till regenerativ trädgårdsodling. Fermenteringen styrs av vad trädgården och naturen erbjuder varje säsong, vilket skapar en fördjupad relation till trädgårdens odlade mångfald såväl som till den mångfald som frodas i det vilda.”

“Oskar Rosengren är sedan många år involverad i odlingskooperativet Under Tallarna i Järna. Hans stora intresse för smaker, dofter och andra aspekter av det ätbara har givit upphov till en livslång upptäcktsresa. Hittills har den bland annat gått via restaurangkök, undervisningskök, småbruk och djupa skogar. Utforskandet handlar delvis om att prova sig fram för att skapa smakrikedom, men framför allt handlar det om en nyfikenhet inför varje människas möjlighet att fylla sitt skafferi av det som växer vilt omkring oss samt det som vi kan odla i vår närhet.”

https://www.facebook.com/BrigidLeFevreMathantverk/
https://www.instagram.com/brigidfoodcrafter/
https://undertallarna.se/oskar-rosengren/

Vill du vara med? Anmäl dig här →
https://forms.gle/RbCgEkrG1iwq7kxQA

Information
Tid: båda dagarna börjar kl 09.00 och slutar kl 15.00
Plats: Under Tallarna, Rönnvägen 25 Järna. Kursen sker utomhus med utgångspunkt i Under Tallarnas utekök.
Pris: kursen kostar 2 000 kr, betalning sker via Swish på plats. I kursen ingår fika, lunch och ett litet skafferi att ta med hem.
Avbokning: deltagare kan avboka kursen fram till kursstart med tanke på COVID-19, (läs mer om vårt förhållningssätt nedan). Om det blir mindre än tio deltagare ställs kursen in.

Kontakt: för ytterligare frågor ring Brigid 072-2245111 eller Oskar 076-1492283.

Förhållningssätt till Covid-19
Vi kommer att följa rekommendationer från WHO och Folkhälsomyndigheten med tanke på smittorisken från coronaviruset. Eftersom kunskapen och råden förändras löpande kommer vi att uppdatera deltagarna inför kursen när det närmar sig precis hur rutinerna under kursen kommer att se ut. Det ska kännas tryggt för alla.

Kursen är en del av Under Tallarnas projekt “Mötesplats för grön utveckling i Järna”. Projektet har beviljats stöd från Leader Sörmlandskusten med finansiering från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Detaljer

Börjar:
23 maj, 2020 09:00
Slutar:
24 maj, 2020 15:00

Arrangör

Under Tallarna

Plats

Under Tallarna
Rönnvägen 25
Järna, 15330 Sverige
+ Google Map