Hos oss säljs alla grönsaker via vårt Andelsjordbruk, en form av prenumerationsmodell som skapar mervärden för både odlare, konsumenten och ekosystemet. Vårt andelsjordbruk har i år 180 andelar fördelade på några utvalda restauranger, en förskola, tre skolor och privata hushåll i Järna med omnejd. Vi odlar grönsaker för att sätta en ny vision för vad smak, ekosystemtjänster och näringsinnehåll ska vara nu och i framtiden. Vi vill höja ribban för hur matproduktion går till! Med vårt friland, ett orangeri-växthus för uppdrivning, tre små växthustunnlar och glasväxthus på Nibble med tillhörande friland experimenterar vi med den senaste praktiska forskningen för att producera de bästa grönsakerna. Inspirationen kommer från naturen, permakulturen, biodynamiken och market-garden-rörelsen men också från LEAN och industrin. Allt för att stödja ekosystemet, försörja odlaren och samtidigt stärka ett blomstrande lokalsamhälle. Det ska var riktigt gott, näringsrikt och vackert att äta. En färggrann variation, för inspiration och lek i köket. Vi odlar ca 50 olika grönsaker där vissa utmanar vad ni trodde ni visste om grönsaker. Vi vet också att det kan behövas kunskap, inspiration och hjälp på vägen vilket vi försöker väva in i vår gemenskap. Dessa fyra värden strävar vi efter i vårt andelsjordbruk:
1. Välsmakande grönsaker i säsong
Nyskördade fräscha grönsaker direkt från trädgården med ett brett utbud av sorter. Intentionen att odla högkvalitativa grönsaker som smakar fantastiskt och har ett högt näringsinnehåll. Odlat med massa kärlek.
2. Närodlat och miljöriktigt
Lokalproducerade grönsaker för lokalsamhället. Inga bekämpningsmedel, inga gödningsmedel, inget GMO. Minimerad användning av förpackningar, transporter och maskiner.
3. Långsiktiga relationer
Vi vill skapa stärkande och långsiktiga relationer till jorden och vårt lokalsamhälle. Vi har en intention om att praktisera odlingsmetoder som skapar sunda och vitala jordar. Genom andelsjordbruket blir konsumenten delaktig och får insyn. Genom kontinuerliga utvärderingar är medlemmarna med och tycker till om vad som ska odlas.
4. Inget svinn och pengarna på rätt ställe
Genom att konsumenten förbinder sig att köpa grönsaker säkerställs inkomsten för producenten och planeringen gör att det blir minimalt med svinn. Pengarna stannar hos producenten och konsumenten istället för hos mellanhanden. Bättre för producenten, kunden och planeten.